Depresija

Reč depresija se uselila u svakodnevni govor i postala sastavni deo komunikacije. Postala je zamena za izražavanje promena u čovekovoj duši, tako da sposobnost izražavanja zaostaje za iskustvom. Ta jedna reč je zamena za misli, osećanja, njihove nijanse, unutrašnja stanja, dileme, raspoloženja….Tako sve ostaje neimenovano, zgusnuto u nedefinisanu masu, neobjašnjeno, sklonjeno i od nas i od sveta, neizrečeno, neiznešeno na svetlost dana i neprimetno počne da nas vuče ka nekim dubinama, dovodi do potonuća, do onoga nama prepoznatljivog, depresije.

Da razumemo i razlučimo neke nedoumice vezane za depresiju i ljudsku emotivnost. Svako od nas se povremeno oseća tužno ili potišteno, neraspoloženo ili melanholično, bespomoćno ili razočarano i to je uobičajeno za ljudsku prirodu. Bolest, smrt bliske osobe, problemi u odnosima ili na poslu, odbacivanje od strane bliskih osoba, razvod, starenje, promena sredine, prirodne katastrofe ili krize u društvu, porazi, greške ili rušenja slike o sebi u odnosu na postavljene ciljeve, mogu da izazovu takve emocionalne reakcije. One potiču iz bola i gubitaka, koji su neizbežni pratioci života. Osoba postaje letargična i pasivna, nezainteresovana, gasi se uživanje, gubi se interesovanje za društvo, seks, radost je tek tamo neki davni treptaj a sumornost jedina istina koja isključuje nadu u bolje sutra. Posle određenog vremena, priroda učini svoje, žalovanje i preboljevanje se završe, demoralisanost prođe i čovek se vrati u svakodnevne životne tokove.

Za razliku od prirodne reakcije postoji i patološka reakcija koje se zove depresivni poremećaj – unipolarna i bipolarna depresija. Obe uključuju sve četiri vrste negativnih promena – u mišljenju, ponašanju, raspoloženju i telesnim reakcijama. Razlikuju se u odsustvu, odnosno prisustvu manije kod bipolarne depresije, kako i samo ime kaže. Manija je psihološko stanje sa grupom simptoma suprotnima depresiji: neopravdano visoko raspoloženje koje može da dosegne do euforije, visoko samocenjenje, grandioznost i optimizam, frenetični govor i aktivnost. Da bi se postavila njihova dijagnoza mora da postoje jedan, dva ili sva četiri kriterijuma i ukoliko je tako neophodna je pomoć lekara.

Negativna promena mišljenja koja ukazuje na depresiju odnosi se na strogu sliku o sebi, drugima, svetu i budućnosti. Prisutna je beznadežnost a male prepreke postaju nepremostive barijere. Glavni krivac je lično dotična osoba, koja je uz to potpuno nesposobna, sve upropasti čega se dotakne, neuspeh postaje njeno srednje ime, ništa ne može da uradi kako treba a dobrota i pravo na nju nisu čak ni misaone imenice.

Negativna promena raspoloženja se odnosi na sve one emocije i stanja, koja dovode do toga da se osoba oseća grozno – tuga, razočaranost, neuspešnost, usamljenost, plačljivost, obeshrabrenost, potonulost u očajanje, ironičnost, uznemirenost i nervoza. Osoba se oseća kao da je stalno u nekom sivom oblaku. To grozno se vremenom prelije u gorko i oporo.

Negativna promena ponašanja se prepoznaje u pasivnosti, neodlučnosti i suicidalnoj aktivnosti. Pasivnost se odnosi i na ne preduzimanje novih akcija ili ne izvođenje ili brzo odustajanje od započetih poslova. Bez cilja i plana. Neodlučnost je vezana i za najmanje sitnice, premišljaju se kao da su od životne važnosti tako da je odluka između alternativa nemoguća. Razmišljanje o samoubistvu može da bude ili izraz manipulacije, skrivene potrebe da se osvete ili vrate pažnju i ljubav ili da pobede i da njihova bude poslednja ili je motivisano doživljajem da je patnja toliko velika i nepodnošljiva, da se ništa neće promeniti i da je zato treba prekinuti.

Negativne promene u telesnim reakcijama su brojne i često zamaskiraju pravi uzrok – depresiju. Ti simptomi su neprijatni i što ih je više to je i depresija dublja. Najčešće su to problemi sa snom, teško uspavljivanje, plitak i kratak san, buđenje u cik zore bez mogućnosti da se ponovo zaspi, košmarni snovi, nemiran san što dovodi vremenom do ozbiljne iscrpljenosti. Neko možda previše spava i ne bi da ustane iz kreveta. Tu su problemi i sa apetitom, hrana je ili neprivlačna i odbija se ili se pak previše konzumira. Vođenje ljubavi i seksualna želja se gotovo u potpunosti gube. Mučnine, glavobolje, bolovi u mišićima, nemanje želje za kretanjem, umor….