RADIONICA – DEPRESIJA I JA

DEPRESIJA I JA–je zapitanost kako gledamo na svet, nas i naše reakcije i naša unutrašnja stanja. Da li razumemo i razlučujemo na pravi način ljudsku emotivnost?
Depresija je mučno, teško, zastrašujuće stanje, beznađe i beznadžnost. Stroga slika o sebi, drugima, svetu i budućnosti je dominantna uz preplavljujući osećaj krivice. Neuspeh postaje srednje ime. Raspoloženje se pretvara u neraspoloženje, bremenitotugom, usamljenošću, očajanjem…Neodlučnost, odsustvo akcije, cilja i plana boje dane u sivo. San se gubi, mešaju se dan i noć, život se izobličava i vremenom postaje bezlična masa.

Razumeti sebe, zagledati se nekim drugim očima u svoja stanja, unutrašnja dešavanja, dozvoliti sebi da se ne pobegne od njih, od sebe, da se sretnemo sa našim JA i vidimo na šta nas zove, da li da postanemo blaži prema sebi, manje ljuti, da odtugujemo neke gubitke ili da se spremimo na neminovne promene, da razrešimo trenutnu krizu i vedro zajedrimo morem života?

Radionice imaju za cilj da svako razume da li je u depresiji ili prolaznoj krizi, da dođe do razrešenja krize, da oseti punoću razočaranosti, melanholičnosti i bespomoćnosti bez straha, kao svoje prirodne i prolazne emocije, da letargičnost i pasivnost zameni zainteresovanošću, da vrati žar za životom i uživanjem, da radost poteče venama.

DEPRESIJA I JA je put ka svom pravom ja, odustajanje od idealne, stroge, izmaštane slike o sebi i prihvatanje sebe kao osobe koja zna da pogreši, koja nije preplaćena na sve uspehe ovoga sveta, koja može da se oslobodi težine krivice, da bude odlučna, da obezbedi sebi miran i dubok san a da dan bude ispunjem radošću i aktivnošću.

Radionice imaju za cilj da se dođe do istinitih uzrokastanja u kome ste, njegove kategorizacije. Da kroz razlikovanje važnog od nevažnog, iluzije od istine, očekivanja od realnog dobitka, tuge od patnje, samosažaljenja i utapanja u njega od akcije i aktivne pozicije. Kreiranjem neke druge stvarnosti, obezbeđujete sebi put od gubitnika ka dobitniku, od pesimiste ka optimisti.

Radionice, kroz niz zadataka, vode ka uočavanju onoga što je loše za vas, ka otvorenosti ka dobrom. Vode ka prihvatanju vrednosti promena, ka pomeranju fokusa pasivnosti ka aktivnosti, stvaralaštvu i kreativnosti. Tako se postepeno gradi jedan realni, aktivni i bogati život koji oplemenjuje posebno stanje, stanje radosti, zainteresovanosti i uspešnosti.

Pozicija gubitnika, pesimiste, depresivca, slabića, usamljenika se zamenjuje pozicijom dobitnika, onoga koji ima sjaj u oku, junaka koji zauzdava život i gradi plodne odnose.

DEPRESIJA ili depresivna epizoda se prepoznaju po karakterističnim stanjima i emocijama. Svako od nas se povremeno oseća tužno ili potišteno, neraspoloženo ili melanholično, bespomoćno ili razočarano i to je uobičajeno za ljudsku prirodu.To dovodi dalje, do negativne promene u mišljenju, koja stvara osećaj beznadežnosti, neuspešnosti i krivice. Prenese se i na ponašanje u obliku pasivnosti, neodlučnosti, besciljnosti. Sve se to prenese i na telo koje reaguje nesanicama, glavoboljama, bolovima u mišićima i nemanjem, želje da se telo pokrene.

ŠTA DOBIJATE KROZ OVE RADIONICE?

DOBIJATE informacije o brojnim pitanjima, nepoznanicama, preprekama, predrasudama. Šta je depresija kao patološko stanje a šta depresivna epizoda.

DOBIJATE znanje o tome kako da transformišete negativnu i gubitničku stranu depresivnosti u dobru i dobitničku stranu života.

DOBIJATE način kako da upoznate sebe, ono što vi stvarno jeste i oslobodite se jedne iluzorne i nedostižne, pa samim tim i gubitnčke slike o sebi, drugima i svetu.

DOBIJATE priliku da prihvatite i realizujete promene, da otvorite sebe ka svetlijoj strani života, da prestanete da budete žrtva i gubitnik i postanete dobitnik i pobednik.

KOME SU NAMENJENE OVE RADIONICE?

Osobama koje su osetile neprijatne posledice depresivnog stanja.
Osobama koje su se našle na gubitničkoj strani života.
Osobama koje osećaju da žive neki lažni i iscrpljujući način života.
Osobama koje osećaju glavobolje, bolove u mišićima, umor i beživotnost.
Osobama koje osećaju breme tuge, krivice, egzistencijalni vakum.
Osobama kojima su se san i java slile u bezličnu masu.

DINAMIKA RADA

  • Program “Depresija i ja” sastoji se od 12 radionica, svaka u trajanju od 90 minuta, jednom nedeljno, pružajući vam redovnu i kontinuiranu podršku tokom celog programa.
  • Zainteresovani polaznici mogu izabrati između dve grupe: jutarnje i popodnevne.
  • Opcija je i grupa tokom vikenda u zavisnosti od interesovanja.
  • Svi susreti će se odvijati putem Google Meet platforme, koja omogućava jednostavno povezivanje sa ostatkom grupe i interaktivno učešće u radionicama.

Krećemo u januaru, nakon praznika i nastavljamo tokom narednih nedelja, sve do završetka celokupnog programa.

CENA I PRIJAVA:

  • Cena programa “Depresija i ja” iznosi 80 eura na mesečnom nivou, u trajanju od 3 meseca.
  • Otvorene su prijave za ovaj program, a grupe se trenutno formiraju. Požurite i rezervišite svoje mesto već danas, jer su broj mesta ograničeni kako bismo omogućili što kvalitetniji rad i individualizovanu podršku svakom učesniku.

Pridružite nam se u ovoj važnoj avanturi i zajedno koračajmo ka boljoj budućnosti. Rezervišite svoje mesto već danas! Za sve dodatne informacije i prijave, slobodno nas kontaktirajte na putem emaila na danijelaterapeut@gmail.com.

Vaša dobrobit je naš prioritet, i radujemo se što ćemo vam biti podrška na ovom važnom putovanju.