RADIONICA – DEPRESIJA I JA

DEPRESIJA I JA–je zapitanost kako gledamo na svet, nas i naše reakcije i naša unutrašnja stanja. Da li razumemo i razlučujemo na pravi način ljudsku emotivnost?
Depresija je mučno, teško, zastrašujuće stanje, beznađe i beznadžnost. Stroga slika o sebi, drugima, svetu i budućnosti je dominantna uz preplavljujući osećaj krivice. Neuspeh postaje srednje ime. Raspoloženje se pretvara u neraspoloženje, bremenitotugom, usamljenošću, očajanjem…Neodlučnost, odsustvo akcije, cilja i plana boje dane u sivo. San se gubi, mešaju se dan i noć, život se izobličava i vremenom postaje bezlična masa.

Razumeti sebe, zagledati se nekim drugim očima u svoja stanja, unutrašnja dešavanja, dozvoliti sebi da se ne pobegne od njih, od sebe, da se sretnemo sa našim JA i vidimo na šta nas zove, da li da postanemo blaži prema sebi, manje ljuti, da odtugujemo neke gubitke ili da se spremimo na neminovne promene, da razrešimo trenutnu krizu i vedro zajedrimo morem života?

Radionice imaju za cilj da svako razume da li je u depresiji ili prolaznoj krizi, da dođe do razrešenja krize, da oseti punoću razočaranosti, melanholičnosti i bespomoćnosti bez straha, kao svoje prirodne i prolazne emocije, da letargčnost i pasivnost zameni zainteresovanošču, da vrati žar za životom i uživanjem, da radost poteče venama.

DEPRESIJA I JA je put ka svom pravom ja, odustajanje od idealne, stroge, izmaštane slike o sebi i prihvatanje sebe kao osobe koja zna da pogreši, koja nije preplaćena na sve uspehe ovoga sveta, koja može da se oslobodi težine krivice, da bude odlučna, da obezbedi sebi miran i dubok san a da dan bude ispunjem radošću i aktivnošću.

Radionice imaju za cilj da se dođe do istinitih uzrokastanja u kome ste, njegove kategorizacije. Da kroz ralikovanje važnog od nevažnog, iluzije od istine, očekivanja od realnog dobitka, tuge od patnje, samosažaljenja i utapanja u njega od akcije i aktivne pozicije. Kreiranjem neke druge stvarnosti, obezbeđujete sebi put od gubitnika ka dobitniku, od pesimiste ka optimisti.

Radionice, kroz niz zadataka, vode ka uočavanju onoga što je lš[e za vas, ka otvorenosti ka dobrom. Vode ka prihvatanju vrednosti promena, ka pomeranju fokuasa pasivnosti ka aktivnosti, stvaralaštvu i kreativnosti. Tako se postepeno gradi jedan ralni, aktivni i bogati život koji oplemenjuje posebno stanje, stanje radosti, zainteresovanosti i uspešnosti.

Pozicija gubitnika, pesimiste, depresivca, slabća, usamljenika se zamenjuje pozicijom dobitnika, onoga koji ima sjaj u oku, junaka koji zauzdava život i gradi plodne odnose.

DEPRESIJA ili depresivna epizoda se prepoznaju po karakteristicnim stanjima i emocijama. Svako od nas se povremeno oseća tužno ili potišteno, neraspoloženo ili melanholično, bespomoćno ili razočaranoi to je uobičajeno zaljudsku prirodu.To dovodi dalje, do negativne promene u mišljenju, koja stvara osećaj beznadežnosti, neuspešnosti i krivice. Prenese se i na ponašanje u obliku pasivnosti, neodlučnosti, bezciljnosti. Sve se to prenese i na telo koje reaguje nesanicama, glavoboljama, bolovima u mišićima i nemanjem, želje da se telo pokrene.

ŠTA DOBIJATE KROZ OVE RADIONICE?

DOBIJATE informacije o brojnim pitanjima, nepoznanicama, preprekama, predrasudama. Šta je depresija kao patološko stanje a šta depresivna epizoda.

DOBIJATE znanje o tome kako da transformišete negativnu i gubitničku stranu depresivnosti u dobru i dobitničku stranu života.

DOBIJATE način kako da upoznate sebe, ono što vi stvarno jeste i oslobodite se jedne iluzorne i nedostizne, pa samim tim i gubitnčke slike o sebi, drugima i svetu.

DOBIJATE priliku da prihvatite i realizujete promene, da otvorite sebe kasvetlijoj strani života, da prestanete da budete žrtva i gubitnik i postanete dobitnik i pobednik.

KOME SU NAMENJENE OVE RADIONICE?

Osobama koje su osetile neprijatne posledice depresivnog stanja.
Osobama koje su se našle na gubitničkoj strain života.
Osobama koje osećaju da žive neki lažni i iscrpljujući način života.
Osobama koje osećaju glavobolje, bolove u mišićima, umor i beživotnost.
Osobama koje osećaju breme tuge, krivice, egzistencijalni vakum.
Osobama kojima su se san i java slile u bezličnu masu.

DINAMIKA RADA
DEPRESIJA I JA obuhvata 20 radionica u trajanju od 1,30min., raspoređenih jednom nedeljno.