Pobedi ti anksioznost

Novi vek, tehnološki razvoj i novi način života. Visoki lični i poslovni standardi učinili su da je život dinamičan, naporan i stresan. Verni pratilac takvog životnog stila je i anksioznost. Postala je sastavi deo života, sa kojom se znatan broj ljudi suočava iz dana u dan i savladava na sebi znan način. Problem je kada utiče ili sprečava normalnu funkcionalnost i postane dominantan aspekt života,kada prerasta u bolest koja nosi brojne probleme i gotovo se graniči sa invaliditetom. Podstiče je stres, pritisak brojnih očekivanja i zahteva ili je posledica kumulativnog stresa.

Kako razumeti anksioznost, šta je anksioznost zapravo? Ona je zapravo signal, tačnije alarm koji upozorava da  osoba nije više u stanju da potiskuje, trpi i kontroliše neka osećanja koja je do tada potiskivala. To mogu biti strah, stid, neprihvaćenost, zabrinutost, tuga, bes, mržnja, bespomoćnost, bezvrednost, usamljenost, inferiornost, besmislenost i sl. Signal je i da smo se našli pred problemom koji prevazilazi naše mogućnosti rešavanja, da nemamo razvijene sposobnosti za suočavanje sa takvom vrstom životnog zadatka ili izazova. Tada može da nastupi i panika, situacija dobija Šekspirovske razmere, “biti ili ne biti”,doživljava se kao pitanje života ili smrti. Tako se ulazi u začarani krug,u zamku gde se ne uočava lični manjak sposobnosti, nedoraslost, uzrok problema,već se fokus premešta na posledicu – paniku i tako se udaljava od rešenja problema. Život počinje da dobija neželjenu skučenost, smanjuje se, povlačenje postaje vodeća smernica, gotovo da više ništa ne prija ili nije važno, polako se odustaje od života i krajnji ishod je siromašan i prazan  život, paradoksalno, upravo ono od čega želimo da pobegnemo.

Kako se anksioznost manifestuje u vašem životu i kako je možete prepoznati? Svako od nas brine o različitim stvarima, na neki svojstven način, pa samim tim, svako iskusi anksioznost na drugačiji način. Nešto je ipak zajedničko, da li su to uznemirenost podstaknuta ciklusom negativnih i neprijatnih misli, koje dalje vode do mišićne napetosti, ubrzanog rada srca i nesanice. Možda su to bezrazložne glavobolje, bezvoljnost, praćena osećajem mučnine? Ili vam je glava puna misli ali se osećate prazno, otupljeno, odsečeno od sveta uz povremene vrtoglavice i preplavljujući strah? Nervozni sa dominantnim osećajem bespomoćnosti,da nećete moći da se izbori sa posledicama uz smenu osećaja da možete da izgubiti kontrolu ili “puknete”, “eksplodirate” u trenutku.

Kako postupati kada se registruje anksioznost? Nemojte da pobegnete, gurnete pod tepih, odmahnete rukom, proglasite sebe za slabićem ili osobom kojoj tako nešto ne sme da se dogodi. To nije rešenje, naprotiv to je put ka produbljenju problema. Kada prepoznate da u vašim reakcijama nešto nije kako je bilo do sada, prepoznajte promenu i prihvatite je i zapitajte se kako biste da rešite svoj problem. Možete sami ili da potražite pomoć stručne osobe, psihologa, psihijatra ili psihoterapeuta. Stručna pomoć je pomoć koja vam omogućava da izađete iz začaranog kruga na najbolji a često i najbrži mogući način. Da razumete problem, sebe, uzroke problema i osposobite se da savladate i prevladate i problem i posledice i nastavite život u pravcu koji vi izaberete a ne koji vam nametne anksioznost.

POBEDI TI ANKSIOZNOST – je pobediti visoka i nerealna očekivanja, pobediti pritiske unutar nas i oko nas, pobediti moram i trebam, pobediti u ime slobode i zadovoljavajućeg života.

Anksioznost je neprijatno, uznemirujuće, zastrašujuće i poražavajuće stanje. Stanje koje se širi i zahvata sve aspekte života, stanje koje preuzima vlast i postaje vladar naših života. Sa koje strane prići tom nezvanom gostu, da li razumeti i pokušati da se oslobodimo misli ili prigušiti ubrzano lupanje srca, sakriti se da drugi to ne vide ili na sva zvona zazvoniti u nadi da će nas neko razumeti, podržati, rešiti problem?

Pobediti anksioznost znači upustiti se u osvajanje novih znanja o sebi, životu, samom problemu, drugim ljudima, mogućnostima, zabranama, ograničenjima,očekivanjima…Znači i razumeti sebe i druge, osloboditi se osuđivanja, kritikovanja, udaranja glavom o zid, osujećenosti, besa, preterane brige i uploviti u luku sigurnosti, zadovoljsta, kreativnosti i spokoja.

Radionice imaju za cilj da svako poveća nivo svesnosti o sebi, razume prave razloge i uzroke ovog stanja, da onda načini sledeći korak, rešava i razreši problem i zameni ga znanjem, sigurnošću, poverenjem i smislom, pravim snagama za dalji put kroz život, za zauzdavanje života i kretanje u pravcu koji mi želimo i kako mi želimo.