RADIONICA – NEPLODNOST I TRUDNOĆA

Sta je neplodnost?

Neplodnost je “bolest reproduktivnog sistema definisana kao odsustvo kliničke trudnoće nakon 12 ili više meseci redovnih nezaštićenih odnosa”. (WHO)

Neplodnost ili smanjena plodnost, može biti uzrokovana podjednako muškim i ženskim faktorima, bilo prisustvom kod jednog ili oba partnera, ili biti neutvrdjena čak i najmodernijim medicinskim tehnikama. Osnovni simptom neplodnosti jeste nemogućnost da se dođe do trudnoće. Često ne postoji nijedan drugi očigledan simptom. Ipak, postoje razni uzroci neplodnosti koji su najčešće vezani za određena zdravstvena stanja i starosno doba.

Ovo postaje sve učestaliji problem u svetu, naročito u urbanim sredinama, gde se žene odlučuju za dete u poznim godinama.

Ovo nije samo ženski problem, i ako se u svesti mnogih muškaraca, muška neplodost smatra usputnom stvari, stručnjaci napominju da je muška neplodnost jednaka ženskoj. U Srbiji oko 16-18% parova ima poteškoće da ostvari trudnoću. Dobra vest je da primenom savremenih tehnologija u gotovo 80% slučajeva ovaj problem biva rešen i parovi dolaze do potomstva.

Postavljanje ispravne dijagnoze i lečenja, pored mnogobronjih dijagnostičkih i terapijskih procedura, praćena je neizostavno komplikovanim i teškim osećanjima, dilemama i strahom.

Ove radionice daju odgovore na pitanja o uzrocima neplodnosti, o podršci partnera, porodice, društva. Pružaju podršku i daju psihicku snagu da se prevazidju mnogi strahovi koje muče partnere, da izdrže na putu ka ostvarivanju željenog cilja – radjanja zdravog deteta.  

Šta vam je potrebno na ovom putu?

LJUBAV, PODRŠKA, ISTRAJNOST, NADA

Šta dobijate kroz ove radionice?

DOBIJATE stručne informacije o neplodnosti (vrste i način lečenja).
DOBIJATE psihološku podršku da istrajete na putu ka ostvarenju roditeljstva. Kako se postaviti prema partneru, porodici, prijateljima, kolegama, društvu…
DOBIJATE mogućnost ličnog razrešenja mnogih dilema i strahova koji vas muče:
-strah od priznanja da problem postoji;
-strah od gubitka partnera;
-strah od dijagnostičkih i terapijskih procedura;
– i najveći – strah od neuspeha
DOBIJATE podršku da se borite za svoj cilj, uprkos teškoćama i neuspesima.

Kada primetite da ste manje fokusirane, imate problema sa spavanjem, ako ste zabrinute, razdražljive, ili se povlačite u sebe, imate osećaj manje vrednosti-krivice, uprkos ličnim naporima da se same izborite sa svojim osećanjima – to je trenutak kada je potrebno da potrazite psihološku pomoć.

To je jačina vaše snage, a neslabosti. Snaga da se borite za sebe.